No more debt slavery!
Er zijn verschillende redenen waarom mensen in schuldslavernij leven. In sommige situaties kiezen ze er zelf voor, maar in veel situaties is het de enige oplossing. Bijvoorbeeld om een (onverwachte) medische rekening te kunnen betalen. Het trieste is dat zo’n schuld van generatie op generatie wordt overgedragen.
Financial exclusion
Voor veel mensen in schuldslavernij geldt dat het gaat om (dag)arbeiders die niet in aanmerking komen voor een lening binnen het reguliere financiële systeem (Financial exclusion). Hierdoor zijn ze genoodzaakt om in de private sfeer leningen aan te gaan. In veel landen zijn hoge rentes (+20%) niet ongewoon. Ook deze doelgroep (laagopgeleid of niet geschoold) betaalt een hogere rente.



Realiteit
De leningverstrekker heeft bij het verstrekken van een lening in de private sector het meeste profijt van de overeenkomst. De rente die betaald wordt door de schuldenaar is in veel gevallen zo hoog, en de inkomsten zo laag, dat het bijna onmogelijk is om de lening af te lossen. Daarom wordt er vaak van schuldslavernij gesproken met alle gevolgen van dien.
Pakistan
De grootste industrie in Pakistan waar schuldslavernij plaatsvindt, zijn de baksteenfabrieken (Brick Kilns). Afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag wordt een quotum afgesproken over het aantal te maken bakstenen. Hoe hoger het te lenen bedrag, hoe meer gezinsleden er nodig zijn om aan dit quotum te voldoen. Omdat de fabrieken buiten de steden liggen, is hier weinig tot geen controle van lokale overheden, waardoor de kans op uitbuiting groot is.
Hierdoor (met eigen ogen aanschouwd) komt het meer dan regelmatig voor dat kinderen (moeten) meewerken en lange en zware arbeidsdagen maken. Ze zijn door het werk op de steenfabriek niet in staat om naar school te gaan, waardoor hun kansen op een betere toekomst nihil zijn.







Onze aanpak



- Bezoeken van de Brick kilns (baksteenfabrieken)
- Hulp acties (lees meer)
- Onderzoeken
- Leren kennen van de families
- Samen een planning maken
- Overeenkomsten tekenen
- Vrijkopen
- Verhuizen
- Begeleiden
Hulp acties
Met het ondernemen van verschillende acties proberen wij het leven op de Brick kilns dragelijker te maken. Door het bezoeken van deze plekken leren we ook families kennen en komen we met mensen in contact.
Acties die we ondernemen en steunen
- Uitdelen van voedselpakketten
- Mensen voorzien van warme dekens voor de wintertijd
- Kinderprogramma’s (samen zingen, eten en activiteiten ondernemen)
Scouting
Door het bezoeken van de Brick kilns leren we families en hun verhaal kennen. De verhalen verschillen van een weloverwogen keuze tot het niet anders kunnen. Iedereen zou natuurlijk van zijn/haar schuld af willen, maar dat is niet de oplossing. Velen zijn niet anders gewend en zullen, wanneer de nood er is, opnieuw een lening aangaan.
Daarom is het “scouten” van gezinnen die echt een ander leven willen en bereid zijn om hiervoor actie te ondernemen en mee te werken, de sleutel tot een geslaagde transformatie.



Vrijkopen en coaching
Voordat we overgaan tot het vrijkopen, worden de stappen en plannen met elkaar besproken. Ook stellen we een overeenkomst op met de gemaakte afspraken. Het gezin mag bijvoorbeeld niet terugkeren naar een baksteenfabriek of zonder overleg op een andere plek een nieuwe lening aangaan. Deze overeenkomst wordt door beide partijen ondertekend.
Voor de meeste gezinnen is het beter om te verhuizen naar de stad. De kans op werk en een goede opleiding is in de stad groter. Wij helpen met het zoeken naar een geschikte woning, passend onderwijs en werk.
De meeste gezinnen hebben een maandelijkse financiële toelage nodig om rond te kunnen komen. Per gezin bekijken we de financiële situatie en de benodigde toelage. Zolang het nodig is, zullen ze deze toelage van stichting stOne International ontvangen. Het doel is natuurlijk altijd dat gezinnen volledig zelfvoorzienend worden.



De gezinnen die we hebben vrijgekocht

Ravi Family
In 2020 was de familie van Ravi het eerste gezin wat we vrijkochten. Door een tragische zwangerschap en daarna geconfronteerd met een enorme ziekenhuisrekening, werden ze gedwongen een lening af te sluiten bij een baksteenfabriek eigenaar. Na het vrijkopen konden ze terug naar hun eigen huis en door de maandelijkse ondersteuning konden de kinderen weer naar school!

Khursheed family
Moeder van vijf kinderen en na het overlijden van haar man gedwongen om op de baksteenfabriek te werken om schulden af te kunnen lossen.
Ze wilden ondanks de gemaakte afspraken toch niet verhuizen en op andere plekken werken. Gelukkig zijn ze na een tijdje wel verhuisd naar de stad, waar meer en beter betaald werk te vinden is. Ook voor de opleidingen van de kinderen zijn hier betere kansen.

Ashi family
Een derde generatie schuldslaaf eindelijk vrij! Een bijzonder verhaal en een enorme overwinning voor deze én de volgende generaties. Met een kreupele zoon die extra zorg en kosten met zich meebracht was het leven zwaar. Nu zijn er meerdere inkomens en gaan de jongsten naar school!

Gul family
Een heel mooi liefdesverhaal… helaas met desastreuze gevolgen. Omdat ze zo graag wilden trouwen kozen ze voor een lening op de baksteenfabriek. In 2023 en vijfentwintig jaar en vijf kinderen later, zijn ze eindelijk verlost van deze plek.
Wat een feest! Verhuisd naar de grote stad, kinderen naar andere (goede) scholen en vader aan het werk. Wat een transformatie!
Wilt u helpen gezinnen vrij te kopen?
We zijn op zoek naar mensen, bedrijven, organisaties of andere fondsen die willen bijdragen aan het BeFree! programma. Zo kunnen we gezinnen vrijzetten en hen begeleiden naar een betere toekomst. Vindt u het een mooi idee om te investeren in een gezin? We horen u graag!